“of the Scenic Landscape”

Welsh Springer Spaniels

De Welsh Springer


Uiterlijk

Deze jachthond is lid van de jachtspaniel familie. Hij is een actieve, op snelheid en uithoudingsvermogen gebouwde middelgrote hond. Zijn uiterlijk is aantrekkelijk, vooral door het vriendelijke Spanielhoofd met de hangende oren en de zachtaardige uitdrukking in de donkere ogen. Maar ook zijn wit met rode, halflange vacht, de steeds kwispelende staart en de kleine sproeten op de benen en het hoofd maken hem tot één van de aantrekkelijkste spaniels. De verdeling van de rode platen op het lichaam is niet voorgeschreven. Er zijn Welshen met veel rood en met weinig, de voorkeur is een kwestie van smaak. De zachte, sluike vacht is half lang met bevedering aan de benen, de broek en de staart. Minimaal vier maal per jaar moet de vacht derhalve door middel van trimmen worden onderhouden. Daarnaast volstaat regelmatig kammen en borstelen.

Er zijn een aantal zaken die een Welsh Springer onderscheidt van andere spaniels. Allereerst de typische lendenen (licht gewelfd), de vorm van de oren (in de vorm van een druivenblad) en de rood-witte vacht, de enige toegestane kleuren.

Een volwassen Welsh Springer weegt tussen de ca. 19 en 25 kilo. Deze hond mag geen slanke elegante spaniel zijn. Het uiterlijk van een Welsh Springer is dat van een stevige werkhond, aan wie af te zien is dat hij een dag in het veld kan doorbrengen. Sterk en gespierd zijn hier de trefwoorden. Wat het formaat betreft zit de Welsh Springer precies tussen de Engelse Springer Spaniel (groter) en de Engelse Cocker Spaniel (kleiner) in. Hij varieert van circa 46 tot circa 48 centimeter schofthoogte.


 

Temperament

Net zoals het uiterlijk van een Welsh Springer is, moet ook zijn temperament zijn: vriendelijk, zachtaardig en betrouwbaar.

De rasstandaard zegt: vriendelijk van aard, geen sporen van agressie of nervositeit tonend.

Een Welsh Springer is een hond voor sportieve eigenaren, die van een flinke wandeling houden, in weer en wind. Alleen dan kan deze hond,  bij voorkeur niet aan de lijn – zijn grote hoeveelheid energie kwijt en zal hij in huis rustig zijn.

Een Welsh Springer is een jachthond; dat betekent dat de meeste van hen afgeleerd moet worden achter wild en andere zaken aan te jagen. Dit aangeboren jachtinstinct, gecombineerd met een uitstekende neus, vormen een wezenlijk deel van zijn temperament: alert, actief, intelligent en onvermoeibaar.

Een Welsh Springer is géén waakhond. Agressie of de lust tot verdedigen is in strijd met de rasstandaard.

Een pup en een jonge Welsh Springer hebben een zeer consequente hand van opvoeding nodig, want ze kunnen enorm eigenwijs zijn, zeker in de pubertijd.

Een Welsh Springer is een familiehond, dat wil zeggen dat hij gezelschap van mensen zeer op prijs stelt.

De meeste Welsh Springers voelen zich uitstekend thuis in het gezelschap van kinderen of andere huisdieren, zeker als ze ermee zijn opgegroeid.

Kira (Castanea of the Scenic Landscape)


Kira heeft een jachttraining gevolgd en gaat in het seizoen regelmatig mee op jacht.

Ze is inmiddels ruim11 jaar maar gaat nog altijd graag mee.

Kira (Castanea of the Scenic Landscape) past op een ontsnapt kuikentje.

Holly: Goldfinch of the Scenic Landscape.  

Dochter van Kelcy & Ollie (Inma’s Wild Cherry & Forever Texas from ChurchKnights) Deze prachtige foto’s zijn in de bergen van Zwitserland gemaakt door haar baasje Angie Kramer uit Küsnacht.

Kelcy